Friday, 2 February 2018

02-02-18

1). Who laid the foundation of Central Hindu College, which later became Banaras Hindu University in 1916?
Answer - Annie Besant (theosophical movement)
2).Which part of the mantle is also known as magma Chamber?
Answer - Asthenosphere
3). Allabund fault line in bhuj, Gujarat is associated with which type of boundary?
Answer - Transform boundary (earthquakes of high magnitude)
4). The balance of incoming and outgoing solar radiations is known as ?
Answer - Heat Budget
5). As per UNCLOS3 territorial water of a country extend up to from the coastline ?
Answer - 12 nautical miles
6). Under which Act did the office of Secretary of State came into existence?
Answer - Govt. of India Act 1858
General Knowledge
7). What is the full form of DJ
Answer - Disc Jockey.
1). Which is the fastest animal on the land?
Answer - Cheetah
2). Who were the pioneers of "home league movement"?
Answer - Annie Besant and Tilak
3). Homosapiens existence on earth is traced to which age?
Answer - Cenozoic age (Quaternary period)
4). Which pressure belt is known as belt of calm or doldrums?
Answer - 5 degree north to south
5). Name the highest peak of Aravali mountains?
Answer - Guru shikhar (Hill station of mount Abu is located here)
6). What type of Vegetation does Sunderbans in West Bengal have?
Answer - Mangrove vegetation
7). What are roaring fourties, furious fifties and striking sixties?
Answer - Westerly winds along 40 degree, 50 degree and 60 degree latitudes in southern hemisphere

8). What is the full form of LOVE ?
Answer - L: Long Lasting, O: Original, V: Valuable, E: Emotion.

No comments:

Post a Comment