1). Which is the nearest star to planet earth?
Answer - Sun
2). Who set up "Independence for India" league in 1928?
Answer - JL Nehru and SC bose
3). As per international agreement which meridian has been chosen as prime meridian?
Answer - Meridian passing through Greenwich (time here is known as GMT)
4). Winter rainfall in north India is caused due to ?
Answer - Sub tropical westerly jet stream (Western disturbances)
5). Where does river Ravi originate from?
Answer - Rohtang pass
6). Who was the leader of temple entry movement?
Answer - Shri Narayan Guru
7). Which Indian Leader proposed "Drain Theory" to explain the British exploitation of India?
Answer - Dadabhai Naoroji
9). Which Came First, The Chicken Or The Egg ?
Answer - According to latest reports the chicken came first.
1). Who has given scarcity definition of economics?
Answer - Robbins
2). The concept of Five year Plans in India was introduced by?
Answert - Jawaharlal Nehru
3). For internal financing to Five Year Plans, the government depends on
Answer - taxation only
4). Economic survey is published by
Answer - Ministry of Finance
5). What is a 'Blue Chip' in the USA companies system?
Answer - Stock
6). All revenues raised by the government, money borrowed and receipts from loans given by the government flow into the
Answer - Consolidated fund of India
7). What is 'first C' Stands for in 'CCI', a government agency?
Answer - Competition
8). What is the full form of ARMY?
Answer - A: Alert R: Regular M: Mobility Y: Young.
No comments:
Post a Comment